Сузуки не иска Фолксваген за партньор

Японската компания е отправила предложението си, след като германският автопроизводител я обвини в нарушаване на партньорството.

12.09.2011 | 17:25 Редактор: Вероника Денизова
Сузуки не иска Фолксваген за партньор

Сузуки иска да прекрати съвместната си работа с Фолксваген. Японската компания е отправила предложението си, след като германският автопроизводител я обвини в нарушаване на партньорството. Фолксваген даде срок от няколко седмици за разрешаване на казуса.
Фолксваген твърди, че сключвайки сделка за използване на двигатели на Фиат, Сузуки е нарушил партньорството си с германската компания.
Японският производител, от своя страна, отрече обвиненията.  Съвместната дейност, започнала чрез споразумение през 2009 г., беше от полза и за двете фирми. Фолксваген се опита да разшири пазара си в Индия, докато Сузуки се възползва от технологичните предимства на партньора си.
От подписването на споразумението насам обаче между компаниите не е задействана нито една сделка. 
Германският автомобилен производител плати над 2 млрд.долара за 19.9%  от Сузуки. В замяна на това японците използваха близо половината от получената сума, за да купят дял в компанията от Волфсбург. По този начин практически се получи интересен вид сливане. Фолксваген твърди, че няма намерение да продава дела си и е готова да продължи партньорството с японската компания. Отношенията между двата автомобилни гиганта започнаха да се обтягат, когато в свой доклад германската фирма се обърна към Сузуки като към свое подчинено подразделение.