Папандреу категоричен за антикризисната програмата

Гърция ще остане в eврозоната и правителството ще предприеме всички необходими мерки, за да спаси икономиката, категоричен е Папандреу.

12.09.2011 | 09:12 Редактор: Вероника Денизова
Папандреу категоричен за антикризисната програмата


Министър-председателят на Гърция Георгиос Папандреу заяви, че антикризисната програмата ще бъде приложена, независимо от силната опозиция и ширещите се протести. Гърция ще остане в eврозоната и правителството ще предприеме всички необходими мерки, за да спаси икономиката, категоричен е Папандреу. Изявлението той направи в късния следобед в неделя. В същото време повече от 20 000 души протестираха, а някои от тях дори стигнаха до сблъсъци с полицията. Сред демонстрантите бяха членове на синдикати, държавни служители, студенти и таксиметрови шофьори.
Въпреки протестите и силната опозиция обаче, Папндреу е непреклонен по отношение на антикризисната програма на правителството.
 „Гръцкият народ не иска избори, той иска промени, иска перспектива – заяви премиерът на Гърция. - Хората искат правителство, което води смело своите битки. На първо място искам да кажа, че тази програма е на правилен път. Следващата година ще бъде по-лека и ще трябва да положим по-малко усилия от положените досега. Програмата действа само от година и няколко месеца и скоро ще поемем по пътя, който ще ни отведе до невиждан излишък. Искам да се обърна към всеки държавен служител, до всеки работник и гражданин. Ние трябва да покажем постоянство в решенията си, независимо от трудностите. Ако не покажем такова постоянство, правителството ще трябва да премине към строги структурни реформи. Ние сме изправени пред битка и тя няма да бъде единствената,“ отбеляза Папандреу.
Гражданите отвън обаче изглежда не бяха на мнението на гръцкия премиер. Някои от протестиращите стигнаха до сериозни сблъсъци със силите на реда. Маскирани демонстранти нанесоха щети по улиците на Солун.