Икономиката на Бразилия с 3.1 % ръст

Президентът на страната Дилма Русеф смята да се справи с кризата чрез повишаване на потреблението, разширяване и създаване на нови компании, намаляване на данъци.

03.09.2011 | 10:31
Икономиката на Бразилия с 3.1 % ръст

Най-голямата икономика на Южна Америка отбеляза ръст над 3 % през летните месеци на годишна база.
Данните на бразилската национална статистика съвпаднаха с очакванията. Прогнозите са за забавяне на икономическия ръст през следващите три месеца, след което да започне възстановяване към края на годината.
Намаляването на водещата лихва в Бразилия през изминалата седмица се очаква да редуцира поскъпването на реала, съобщи министърът на финансите Гуидо Мантега. Според него има условия за ново понижение на лихвите.
Президентът на страната Дилма Русеф смята да се справи с кризата чрез повишаване на потреблението, разширяване и създаване на нови компании, намаляване на данъци. Големи надежди се възлагат и на бразилското животновъдство.
Администрацията на Русев разчита на смесица от мерки – повишение на лихвите, съкращения на разходите и овладяване на инфлацията, преминала 7 % през август.
„Всички икономически дейности са леко забавени в сравнение с първото тримесечие на годината, с изключение на информационните услуги, където е налице силен ръст благодарение на  мобилната телефония,“ посочва икономистът Ребека Пали от IBGE.
Земеделието и промишлеността отбелязват спад през лятото. Силният реал и високите лихви обаче, създадоха проблеми за износа на  бразилски индустриални продукти. Това дава сигнал за забавяне на темповете на ръст на печалбите и изоставане спрямо останалите бързоразвиващи се пазари като Китай и Индия.