Милиарди долари помощ за Либия

Средствата осигуриха Великобритания и Франция.

01.09.2011 | 13:45
Милиарди долари помощ за Либия

Овладяване на хуманитарната криза в Триполи е цел номер едно, коментира пред Българското национално радио еврокомисарят по международно  сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева.  Според нея има голям риск за проява на отмъщение и саморазправа с близките до режима на Кадафи.
„Ако в Либия се тръгне към нови форми на насилие, Европейският съюз ще застане срещу тези, които проливат невинна кръв и не спазват закона- по същия начин, по който застана срещу Кадафи“, отбеляза еврокомисарят.
Междувременно Великобритания и Франция осигуриха милиарди долари помощ за Либия. Самолет с ново напечатани банкноти, на стойност 230 млн.долара се приземи в Бенгази. Парите са част от поръчката за 1.5 млрд. долара, направена от Кадафи на британска фирма и впоследствие блокирана. Самолетът бе разтоварен в присъствието на гуверньора на либийската Централна банка Касем Азос. По неговите думи хората в Триполи, не са получавали заплати от два месеца и парите ще се използват, както за възнагражденията, така и за ремонт на болници.
Франция също съобщи, че деблокира 1,5 млрд. евро замразени либийски активи, съобщи министърът на външните работи Ален Жупе, цитиран от Reuters. Целта на страната е да помогне на новата власт в Либия да възстанови страната. Франция получи разрешени да деблокира част от либийските активи под нейна юрисдикция броени часове преди в Париж да бъде открита "Конференция на приятелите на Либия", която трябва да подготви бъдещето на северноафриканската държава след ерата Кадафи. Ален Жупе заяви в интервю за радио RTL, че ситуацията в Либия се е стабилизирала до голяма степен. Сега е време да помогнем на преходните власти след свалянето на Кадафи от власт, призова Жупе, цитиран от БТА. Той се аргументира, че "страната е опустошена, хуманитарната ситуация е трудна и има недостиг на вода, електричество и гориво".