Китайски банки очакват до 20 % ръст в печалбата

Енергийните компании са във фокуса на инвеститорското внимание.

22.08.2011 | 10:09
Китайски банки очакват до 20 % ръст в печалбата

Резултати от някои от най-големите банки на Китай и енергийни компании ще са във фокуса на инвеститорския интерес тази седмица. Индустриалната, търговската, земеделската и Банката на Китай се очаква да обявят ръст на печалбата от най-малко 20%.  Три от големите банки в Китай най-вероятно ще отчетат и повече приходи  от такси. Анализаторите очакват  финансовите институции да обявят и стабилността на кредитните си системи. Опасенията са за неизплащане на кредитите, най-вече на тези, отпуснати на местните власти в страната.
Резултати от някои от най-големите банки в региона и енергийни компании са във фокуса на вниманието на борсовите участници в Азия. Във вторник, Банката на Тайланд ще обяви решението си относно лихвените проценти. Икономисти очакват Централната банка да повиши нивото до 3.5%. Решението е част от мерките на властите за контрол инфлацията. Важни данни ще съобщят и от PetroChina. Високите цени на петрола през второто тримесечие би трябвало да увеличат производствените приходи на компанията.
Въпреки това, общите печалби на PetroChina ще са под натиск, заради вероятните загуби, произтичащи от рафинирането на бизнеса и контрола в цената на горивото от местните власти, които ограничават ръста на петрола в опит да контролират инфлацията. Инвеститорите в Австралия очакват данните на BHP Billiton. Акцентът ще бъде върху програмата за капитали разходи и изплащането на дивидент, както и дали компанията ще обяви нови икономически планове. Предварителните резултати за производството на Китай за август излизат във вторник. През юли показателят отбеляза сериозен спад до 28-месечно дъно. В този смисъл инвеститорите очакват с нетърпение данните за август, които да покажат как се представят китайските фабрики.
Междувременно стана ясно, че Японското правителство може да се намеси на валутните пазари, за да спре ръста на йената спрямо долара. Силната японска валута пречи на износа и намалява приходите на компаниите от продажби зад граница.