Саркози и Меркел обсъждат кризата в еврозоната

Мненията на европейските лидери по въпроса за издаването на единни европейски облигации са силно поляризирани.

16.08.2011 | 13:37
Саркози и Меркел обсъждат кризата в еврозоната

Нови мерки за финансов контрол в еврозоната ще обсъдят френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел на работна среща в Елисейския дворец. Германия настоява за изготвянето на общи предложения за засилване на икономическото управление в еврозоната.
Икономическа криза, която вече се отразява върху финансовите показатели на Италия, Испания и отчасти на Франция, постави под въпрос досегашната категорична позиция на Германия против издаването на единни европейски облигации.
Мненията на европейските лидери по въпроса са силно поляризирани. Привържениците на идеята за споделяне на финансовата отговорност с еврооблигации изтъкват, че това ще намали разходите по кредитите на най-засегнатите от кризата страни-членки на ЕС.
От друга страна, ниските разходи по кредитите биха отслабили мерките за намаляване на бюджетния дефицит и текущите разходи на проблемните икономики. Тогава разноските ще бъдат платени от данъкоплатците в страните със стабилна фискална политика като Германия, например. В момента всяка държава-членка издава собствени ценни книжа и изплаща различни лихви по тях.
В последните дни акциите на френските банки загубиха част от стойността си, заради слухове и последвало паническо продаване на активи. Всичко това е последствие от негативни прогнози за евентуално понижение на кредитния рейтинг на страната.
Очаква се еврооблигациите да не бъдат сред обсъжданите теми, но натискът върху Ангела Меркел се засилва още повече след като емитирането на единни облигации вече бе подкрепено от редица политически лидери, като  еврокомисаря Оли Рен, председателя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер и милиардера Джордж Сорос. Италианският министър на финансите Джулио Тремонти дори заяви, че смята мярката за единствен възможен изход от дълговата криза.