Обама обвини републиканците за сваления рейтинг

Президентът на САЩ призова за единство в Конгреса.

12.08.2011 | 14:21
Обама обвини републиканците за сваления рейтинг

Американският президент Барак Обама за пореден път обвини политическите си опоненти за понижаването на кредитния рейтинг на САЩ от рейтинговата агенция Standard&Poor’s.
Обама обвини в безотговорност политическия елит в страната. Тежките думи на американския държавен глава дойдоха по време на посещението му  завод за батерии в градчето Холънд, щата Мичиган. Без да назовава конкретно политическите си опоненти, Обама критикува работата на някои представители в Конгреса и призова за бъдещо единство при взимането на важни решения за страната.
„Единственото нещо, което ни дърпа назад са нашите политици – заяви Обама. - Единственото нещо, което попречи за приемането на тези законопроекти, е отказът на някои хора в Конгреса, да поставят страната пред партията. Има представители в Конгреса, които биха предпочели да видят своите опоненти да губят, вместо Америка да победи. И това трябва да спре. Ние трябва да бъдем един отбор, особено когато минаваме през трудни времена. Ние не можем да си позволим да си играем  точно сега, когато залогът е толкова голям за нашата икономика“.
Обама защити и друга теза за американската криза. Според него, възстановяването на икономиката след рецесията от 2007 г. не напредва с достатъчно бързи темпове. Затова са допринесли, освен вътрешнополитическите причини и безредиците в Близкия изток, причинили скок в цените на петрола, а и финансовите проблеми в Европа, както и разрушителното земетресение в Япония, което се отразило отрицателно на много икономики по света.
Междувременно 8 кандидат-президенти на републиканската партия се събраха в Айова. Освен че представиха своите  платформи за управлението на САЩ, те не пропуснаха възможността да нападнат Барак Обама за прокараната от него здравна реформа.
Според последните социологическо проучване доверието в президента е паднало  от 49% преди месец  до 45 на сто в момента.