Опасения за рецесия: Кривата на доходността в САЩ се обърна

Инвеститорите са сериозно обезпокоени

15.08.2019 | 18:14 Редактор: Василена Василева

Опасенията, че светът може да е на прага на нова рецесия, доведоха до най-сериозните загуби на американските пазари за тази година. Днес основните индекси зад Океана се съвземат и отбелязват плах ръст. Откъде обаче дойдоха страховете на инвеститорите и основателни ли са те?

През 2008 г. фалитът на една банка доведе до най-тежката финансова криза от 30-те години на миналия век насам. 

Само 10 години по-късно борсови играчи, бизнесмени и анализатори отново се опасяват от несигурност. Финансистите виждат знаците за наближаващата криза в т.нар. крива на доходността - когато за инвеститорите вече е по-скъпо да купуват краткосрочен, а не дългосрочен дълг. 

В този случай обикновено през следващата година или две рецесията е неизбежна. Сигналите, изпратени от основните борсови индекси, са първите подобни от 2007 г. насам, но причината този път е различна и включва няколко фактора - търговската война между САЩ и Китай, вероятността за Brexit без сделка, политиката на протекционизъм и налагане на санкции и мита. 

Някои анализатори вече успокоиха, че случващото се на световните пазари е кратковременно, но данните сочат точно обратното. 

А президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини за пореден път Федералния резерв, а не търговската война с Китай, за пазарните сътресения.

Индикатори като цената на петрола, която отбелязва спад от 20 на сто от април насам, също сочат, че вероятността от рецесия е все по-голяма. 

Успоякояващото е, че едва ли ще се стигне до шоково свиване на икономиката. Въпросът обаче е как ще реагират политиците.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК