Температурни рекорди измериха в Западна Европа

Парижката катедрала "Нотр Дам" може да се срути заради горещините

25.07.2019 | 18:20 Редактор: Елена Несторова

Нови температурни рекорди в Западна Европа, докато в Северните части на Русия очакват валежи от сняг. Заради горещините има опасност парижката катедрала "Нотр Дам" да се срути.

Над 40 градуса стигнаха температурите в Западна Европа. Париж отбеляза нов температурен рекорд, откакто се води статистика, като градусите в 13:40 ч. местно време достигнаха 40,6.

Предишният рекорд е бил измерен през 1947 година, когато живакът е достигнал 40,4 градуса. 

"В момента е много горещо. Видях в прогнозата за днес, че се очакват 42 градуса. В момента мисля, че вече сме преминали 30 и е много горещо", посочи френска туристка. 

Туристите и жителите на Париж се стичаха до фонтаните пред Айфеловата кула, за да намерят известна прохлада от високите температури във френската столица само месец след последната топлинна вълна. 

"Трябва да забавим крачка и да продължим да пием вода, а ние харесваме бирата, тя е доста добра. Но просто не сме свикнали с това. В Англия няма чак такива горещини. Разбирам във Франция, че е толкова горещо от доста време", каза турист от Великобритания. 

Високи градуси бяха измерени и в Германия, Холандия и Австрия. На този фон за петък в Москва се очакват минимални температури около 10 градуса, а в по-северните части на Русия е възможно да превали и мокър сняг.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК