Изгодни сделки преследват Гърция

Гърция е за продан - и то на ниска цена, и Германия купува.

08.06.2011 | 10:18 Редактор: Мариета Иванова
Изгодни сделки преследват Гърция

Немски компании се впускат в преследване на сделки в Гърция, след като поразеното от дълга правителство предприе стъпки към продаване на държавни активи с цел стабилизиране на държавните финанси, отбеляза в публикация The Wall Street Journal.
В понеделник Deutsche Telekom AG съобщи, че ще настоява за още 10 % от активите на гръцката Hellenic Telecommunications Organization SA за сумата от приблизително €400 млн. или приблизително $590 млн. Така немското присъствие в компанията ще се увеличи до 40 %.
Друга немска компания води преговори в Гърция, въпреки противоречивия опит на чуждите инвеститори в засегнатата от кризата страна. Fraport AG, който притежава и оперира на летище Франкфурт, прояви интерес към придобиването на 55 % от гръцкото Международно летище в Атина. Немската компания притежава дялове или управлява в 12 други летища по цял свят.
Гърция се надява да получи €50 млрд. от приватизация на държавни активи до 2015 г. Сделките идват в момент, когато страната е притисната от Европейския съюз и МВФ да намали държавния дълг в размер от €340 млрд.