Наследникът на Тереза Мей ще бъде ключов за Brexit и паунда

Валутата може да се срине до 2-годишно дъно, ако евроскептици поемат управлението

09.06.2019 | 11:26 Редактор: Ралица Братанова
Наследникът на Тереза Мей ще бъде ключов за Brexit и паунда

Британският паунд може да се срине до двугодишно дъно, ако евроскептиците поемат управлението в Лондон след оттеглянето на премиера Тереза Мей. Това показва проучване на Bloomberg.

Лирата може да поевтинее с над 2% до цена от 1,24 долара, ако привърженик на Brexit, който подкрепя излизането на Великобритания от Европейския съюз без споразумение, заеме премиерския пост, след като се проведе надпреварата за неин заместник, започваща официално следващата седмица.

И макар според проучването именно това да е най-сигурният сценарий – със 70% вероятност, то според анализаторите в анкетата по всяка вероятност депутатите ще осигурят бариера под някаква форма, която да предотврати "хаотичното" излизане от блока и така и по-голямото обезценяване на валутата.

Неволите на паунда продължават от 2016 г. насам, когато британските избиратели гласуваха на референдум излизането на страната от блока. С оттеглянето на Мей, след като не можа да убеди парламента да приеме споразумението ѝ с Брюксел, отново се повдигна въпросът за излизането без сделка.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК