Управлението на Тереза Меѝ - от танцовите стъпки до политическата криза

Brexit коства поста на втората жена премиер на Великобритания

07.06.2019 | 13:33 Редактор: Ралица Братанова
Управлението на Тереза Меѝ - от танцовите стъпки до политическата криза

Името на Тереза Мей се свързва с едни от най-висшите постове в британското правителство. През 2010 година стана министър на вътрешните работи в консервативното правителство на Дейвид Камерън. Тя изпълняваше длъжността до 2016 година, когато Камерън подаде оставка заради резултатите от референдума за членството на Великобритания в Европейския съюз.

Тогава британците гласуваха "за" напускане на общността и дадоха начало на една от най-големите политически битки в историята на страната. След като Камерън напусна поста Тереза Мей беше избрана за лидер на Консервативната партия и министър-председател, превръщайки се във втората жена на този пост след Маргарет Тачър. 

Въпреки личното си убеждение, че страната не трябва да напуска ЕС. В крайна сметка Мей успя да договори споразумение за Brexit със Съюза. То обаче не беше добре прието в Лондон и през 2017 година тя предприе опасен ход като свика предсрочни избори. Сметките се оказаха криви и вместо по-стабилно мнозинство в парламента, краят на изборите беше увенчан от унизителна загуба. Консервативната партия остана най-голямата в парламента, но се наложи да търпи подкрепа за коалиция. 

Въпреки вътрешнополитическите проблеми и ширещото се недоволство - Мей неведнъж демонстрира силен дух, добро настроение и нетипични танцови стъпки. Чаровните ѝ движения обаче не бяха достатъчни, за да прекратят политическата криза в парламента и страната. 

Мей и нейната сделка за Brexit претърпяха поражение след поражение. В крайна сметка в емоционално изявление втората жена премиер на Великобритания обяви, че се оттегля. През сълзи Мей изрази съжалението си, че не е успяла да осъществи Brexit и желанието на британския народ да напусне блока.

Вижте още в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК