Дългоочакваният доклад на Мълър излезе. Имал ли е Тръмп връзки с Русия?

"Това е краят на президентството ми. Прецакан съм", заявил лидерът на САЩ в началото на разследването

18.04.2019 | 21:56 Редактор: Василена Василева
Дългоочакваният доклад на Мълър излезе. Имал ли е Тръмп връзки с Русия?

Принтерите в цял Вашингтон прегряват - докладът на Мълър излезе и сега всички са вперили очи в Белия дом. По думите на автора, началото на разследването толкова стреснали Доналд Тръмп, че той се облегнал назад в стола си и казал: "О, Господи... Това е ужасно. Това е краят на президентството ми. Прецакан съм."

Но публикуваният доклад е доста снисходителен към президента на САЩ. Всъщност, той не доказва никакви връзки на Русия с изборите в Америка, но и не казва, че Тръмп е невинен. В доклада си пише, че според изследваните данни, екипът на президента не е извършил престъпление, но информацията така и не му позволява да стигне напълно до заключението, че Тръмп е невинен.

Мълър твърди, че предизборният щаб на Тръмп е бил "отворен към руска намеса" и че данните, придобити от руските служби щели да допринесат за повече гласове. Но и тук заключението на разследващия е, че няма доказателства екипа на президента да се е възползвал от подобна помощ, пише Dnes.bg

Въпреки, че е бил изплашен от започването на разследването през 2017 г., очевидно днес Доналд Тръмп е спокоен. Той  изрази задоволство от изводите на разследването, които потвърждават отсъствието на сговор между екипа му и Москва, но не го освобождават от подозренията за възпрепятстване на правосъдието.

"Днес е хубав ден за мен. Няма сговор, няма възпрепятстване. Никога не е имало и никога няма да има. Такава измама не трябва да се случва с никой друг президент", каза Тръмп по повод разследването, което тегнеше над първите две години от мандата му и което той е наричал "лов на вещици".

След пресконференцията на министъра на правосъдието Уилям Бар Тръмп пусна в Twitter един очевидно предварително подготвен фотомонтаж, който го показва в гръб на фона на гъста мъгла и надпис: "За беснеещите и демократите от радикалната левица Играта Завърши (Game Over), като "О"-то на Over е пресечено с три вертикални линии като в оформлението на заглавието на сериала "Игра на тронове" на телевизия HBO.

Резултатите от разследването на приписваната на Русия намеса в американските избори през 2016 г. предстои да бъде прегледан и да бъде преценено дали си струва да бъде анализиран и за него да бъде докладвано на президента на Русия Владимир Путин, заяви прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Първо предстои да бъде прегледан документът и да се реши има ли нещо, заслужаващо анализ", каза Песков.

Харесайте ни във Facebook ТУК.