BMW и Mercedes-Benz си сътрудничат за обща платформа за електромобили

Двете компании имат няколко съвместни проекта

16.03.2019 | 11:43 Редактор: Ивайло Николов
BMW и Mercedes-Benz си сътрудничат за обща платформа за електромобили

Само преди две седмици стана ясно, че концерните BMW и Daimler са подписали споразумение за сътрудничество, в рамките на което ще се заемат със съвместна разработка на автомобили със системи за автономно управление.

Сега се оказва, че двата германски автомобилни гиганта може да си сътрудничат в областта на електромобилите, съобщава Automedia.bg.

Според информациите, BMW и Mercedes-Benz вече водят преговори за създаване на съвместна платформа за електрически превозни средства, която ще им позволи да спестят по 7 млрд. евро за следващите 7 години.

На първо време се разглежда възможността за разделяне на разходите за шаси за компактни и средноразмерни коли на ток, а след това производителя може да работят заедно и върху разработка на големи кросоувъри и седани.

Все пак се уточнява, че към момента няма окончателно решение по въпроса, тъй като двете компаниите имат сериозни различия.

Дори за момента, по-големи са шансовете изобщо да не се стигне до споразумение и двата производителят на премиум-автомобили да продължат самостоятелната работа в областта на електрическите превозни средства.

BMW и Mercedes-Benz имат няколко съвместни проекта. Компаниите работят заедно върху разработката на нови електронни системи за помощ на водача (ADAS), а също така и върху системи за автономно управление на шосета и паркинги.

Двата концерна също така създадоха съвместно предприятие, което ще се превърне в доставчик на "интелектуални сервизи" - каршеринг, онлайн-плащане на паркинг и обществена мрежа от зарядни станции.

Освен това, двете компании се занимават със съвместно закупуване на автомобилни компоненти, а също така платиха 2,5 млрд. евро за да купят фирмата HERE, която разработва карти за навигационни системи.

Снимка: Pixabay

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК