България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Експерти: Машинното гласуване ще спре "фокусите" на секционните комисии

Темата коментират Димитър Димитров и Стоил Стоилов

13.12.2018 | 08:24 Редактор: Велислав Филипов
Експерти: Машинното гласуване ще спре

Евроизборите ще бъдат проведени по нови правила. Депутатите приеха промени в изборния кодекс на първо четене. Предвижда се да отпаднат цифрите от бюлетините. Досега ЦИК правеше жребий, чрез който подреждаше участниците в изборите. 

Политическите играчи често използваха въпросните цифри, за политическа агитация и за да ориентират по-лесно избирателите си. Целта на вносителите на промените от ГЕРБ и Обединени патриоти е с премахването на цифрите да се избегне феноменът 15/15. Тогава преференциалният кандидат на позицията, чиито номер съвпада с този на партията в бюлетината, се изстрелва напред поради объркване.

Според политологът Димитър Димитров има идея на Веселин Марешки, която гласи да има камери в секциите по руско-азербайджански модел, но това не изглежда никак сръчно.

"После стана ясно, че предложението на Марешки не е добре разбрано. Той обясни, че камерите трябвало да се включват вечерта, за да се наблюдават секционните комисии", обясни още Димитров в "България сутрин".

По думите му може да се въведат много прости мерки за сигурност. Той даде за пример Испания, където секционните комисии работят в два състава - единият събира гласовете, другият влиза след края на изборния ден и брои гласовете - така двете взаимно се контролират.

Изборният наблюдател Стоил Стоилов даде своето мнение за машинното гласуване. Според него то отдавна е гласувано и прието, но не и въведено. 

"Как така с 500 машини машинното гласуване е законно, а с 1500 - незаконно. Машините се възприемат като инструмент за ограничаване на маймунджилъци и фокусите на секционните комисии, които партиите са назначили. Трябва да се премине директно към обособяване на изцяло машинни секции", категоричен е той. 

Стоилов коментира, че ръчното гласуване не трябва да отпада, а машинното да е просто алтернатива.