Планират номерата на партиите в изборните бюлетини да отпаднат

Не във всяка секция ще има машинно гласуване, а дистанционното гласоподаване се отлага

12.12.2018 | 12:58 Редактор: Иван Берберов
Планират номерата на партиите в изборните бюлетини да отпаднат

Евроизборите ще бъдат проведени по нови правила. Депутатите приеха промени в изборния кодекс на първо четене. Предвижда се да отпаднат цифрите от бюлетините. Досега ЦИК правеше жребий, чрез който подреждаше участниците в изборите. 

Политическите играчи често използваха въпросните цифри, за политическа агитация и за да ориентират по-лесно избирателите си. Целта на вносителите на промените от ГЕРБ и Обединени патриоти е с премахването на цифрите да се избегне феноменът 15/15. Тогава преференциалният кандидат на позицията, чиито номер съвпада с този на партията в бюлетината, се изстрелва напред поради объркване. 

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов лансира нова идея за това как да се запазят номерата и същевременно да се премахне въпросният феномен, предаде Мария Папазова. 

Машинно гласуване ще има само в секции с 300 избиратели. Кои ще бъдат те ще бъде определено от ЦИК. В нормативните текстове е отпаднало изискването, че те не трябва да са по-малко то 1000. В страната има 12 000 секции. В сегашния изборен кодекс е предвидено от тези избори нататък да има машини във всички секции. Трябваше да се въведе и пробно дистанционно гласуване. За момента тези неща се отлагат.