ГЕРБ ограничават машинното гласуване – депутатите в скандал

Ако промените им бъдат приети ще отпаднат номерата в бюлетините и електронното гласуване

29.11.2018 | 13:08 Редактор: Иван Берберов
ГЕРБ ограничават машинното гласуване – депутатите в скандал

Парите за машинно гласуване скараха депутатите. Според опозицията в бюджета няма заложени средства за осигуряване на необходимите машини.

За втори ден депутатите разглеждат окончателно закона за държавния бюджет за следващата година. Вчера заседанието продължи до 22:00 часа. Днес опозицията и управляващите започнаха да се карат от сутринта. Темата се оказа неочаквана – парите за Централната избирателна комисия. 

Според опозицията не са предвидени пари за въвеждането на машинно гласуване. Спорът в пленарната зала дойде на фона на внесените поправки от ГЕРБ, които ще ограничат машинното гласуване. Така то няма да бъде във всички сектори. 

В държавния бюджет са заложени малко по 5 млн. лв. за ЦИК. Опозицията поиска 50 млн. лв. повече именно заради машинното гласуване. Спрямо сегашния закон машинно гласуване трябва да има във всички секции. Догодина предстоят два редовни избора – за евродепутати и местна власт. 

Ако промените, внесени от ГЕРБ, станат факт, ще отпаднат номерата в бюлетините, електронното гласуване ще бъде отменено, а машинно ще има само в секции над 300 избиратели. 

В програмата на парламента е планирано заседание за правна комисия. На него депутатите трябва да разгледат предложенията за промени в изборния кодекс, както и предложенията за намаляване на депутатските заплати.