България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Синдикати и бизнес в спор: Амбициозен ли е всъщност Бюджет 2019?

Темата коментират Любослав Костов и Добрин Иванов

29.10.2018 | 09:32 Редактор: Велислав Филипов
Синдикати и бизнес в спор: Амбициозен ли е всъщност Бюджет 2019?

Приетите от правителството проекти на държавния бюджет влизат в Народното събрание за начало на бюджетната процедура. Приоритетите на Бюджет 2019 са социалната политика, образованието, отбраната и политиката по доходите. В него е предвиден ръст с 10 на сто на заплатите в бюджетния сектор и 20% на учителските. 

Минималната работна заплата също се повишава на 560 лева, а до 2021 година трябва да достигне 650 лева. Предвижда се покачване и на социалните разходи.

"Като цяло предложенията, които са в сферата на осигуряването, са доста спорни. Максималният осигурителен доход и по-скоро неговото увеличение е несправедливо. Осигурителната система и здравната система не могат да осигурят услугите за парите, което осигуреното лице внася. Лицето не може да ползва парите, които е внесъл. Всички средства отиват в общ фонд за други хора. Има едно субсидиране от богатите към бедните", обясни в "България сутрин" Добрин Иванов от Асоциация на индустриалния капитал.

Според него минималната работна заплата също е проблем в Бюджет 2019: "Размерът ѝ се определя административно, а не трябва да е така. Ако в държавния сектор заплатите растат само с 10%, то в частния ръстът е повече".

Не на същото мнение е икономическият експерт от КНСБ Любослав Костов. Той смята, че минималният осигурителен доход бе замразен от много години и бе крайно време това да се промени.

"Това не е повишаване на данъка, а повишаване на правата на тези хора. 1/5 от тези пари ще отидат в личния им фонд. Икономическата логика налагаше една такава промяна. Може да се каже, че това е доста плахо. Ние настоявахме това да се случи доста отдавна", допълни Костов пред Bulgaria ON AIR.

Експертът все пак коментира, че държавата не подпомага по никакъв начин чуждестранните инвестиции.