Кабинетът заседава извънредно Бюджет 2019 г.

Проектът предвижда нараставане на минималната работна заплата

28.10.2018 | 13:33 Редактор: Ралица Братанова
Кабинетът заседава извънредно Бюджет 2019 г.

Министерският съвет се събира на извънредно заседание. Кабинетът трябва да разгледа проекта за бюджет за следващата година. 

Пътят на бюджета започва от Министерство на финансите, където той се изготвя. Основна роля в този процес досега играеше здравният министър Кирил Ананиев в ролята си на дългогодишен зам.-министър на финансите.

След като е готов проектът, се съгласува със социалните партньори от Тристранния съвет и се разглежда от Министерски съвет. Ако бъде приет, се внася в парламента.

Очаква се Владислав Горанов да внесе бюджета. След това проектът минава през всички ресорни комисии на Народното събрание и влиза в пленарна зала на първо четене. 

Ако бъде приет, същата процедура следва и на второ четене, където обаче държавните пари за следващата година ще се разглеждат член по член и разход по разход.

Бюджетът предвижда нарастване на минималната работна заплата от 510 лева на 560 лева. Планира се до 2021 г. тя да достигне 650 лева. Предвижат се и 150 млн. лева за социална политика. Малко над 40 млн. лева ще се отпуснат за енергийни помощи.