Борисов: Бюджетът за 2019 г. е един от най-амбициозните, правени от началото на прехода

Според премиера проектът отговаря на предизборните обещания на ГЕРБ И ОП

28.10.2018 | 15:50 Редактор: Ралица Братанова
Борисов: Бюджетът за 2019 г. е един от най-амбициозните, правени от началото на прехода

Министерският съвет прие държавния бюджет на извънредно заседание. До края на месеца проектът трябва да влезе в парламента. 

В бюджета е предвиден ръст с 10 на сто на заплатите в бюджетния сектор и 20% на учителските. Минималната работна заплата също се повишава на 560 лв, а до 2021 трябва да достигне 650. 

Предвижда се покачване на социалните разходи. 150 млн повече ше получат хората с увреждания. С 40 милиона лева повече са отделени за енергийни помощи заради скока на горивата.

Бюджетът за 2019 г. е един от най-амбициозните бюджети, които са правени от началото на прехода. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на днешното извънредно заседание на Министерския съвет.

По думите му бюджетът е направен така, че да отговоря на предизборните обещания и програмата, която имат ГЕРБ и Обединените патриоти. Той припомни, че когато е било договаряно създаването на правителството е бил поет ангажимент брутният вътрешен продукт /БВП/ до края на мандата да достигне до нивото от 110 млрд. лв.. Още тази година разчетите за 2019 г. са показали, че той ще бъде 116 млрд. лв., а до края на мандата - на 133 млрд. лв.