България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Рунд пореден: Тежки скандали разтърсват тройната коалиция на патриотите

Тази ситуация несъмнено ще се отрази върху правителството, смятат политолози

18.10.2018 | 09:19 Редактор: Василена Василева
Рунд пореден: Тежки скандали разтърсват тройната коалиция на патриотите

Рунд пореден. Тежки скандали разтърсват тройната партийна коалиция на патриотите.

НФСБ на Валери Симеонов излезе с решение, че сваля доверието си от Волен Сидеров като председател на парламентарната група на коалицията.

Самият Симеонов обяви, че не е изключено да напуснат коалицията "Обединени патриоти". Причината за това били недопустимите, според него, нападки на лидера на "Атака", отправяни от ефира на партийната телевизия.

"Тази ситуация несъмнено ще се отрази върху правителството. Въпросът е обаче дали ще предизвика агония и какво ще се случи с определени ресурси. Към момента всичко това е свързано по-скоро с електоралното позициониране на партиите", коментира в студиото на "България сутрин" политологът Татяна Буруджиева.

По думите ѝ евроизборите са необходими за една определена легитимация на "Атака", а целта на Волен Сидеров била да стигне до Европейския парламент, за да разшири мрежата си от партньорство и влияние, след което да се завърне за националните избори в България. "Обединените патриоти" от своя страна пък искали да покажат, че са най-силната партия в коалицията.

Пред Bulgaria ON AIR анализаторът проф. Михаил Константинов отбеляза, че влизането в ЕП не е нещо тривиално, но ако тройната патриотична коалиция се разпадне, всяка една от партиите ще имат много сериозни проблеми.

Вижте видеото с целия разговор!