България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Епидемиолог: За грип е още рано, има респираторни и вирусни инфекции

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев препоръча ваксинации

19.09.2018 | 08:09 Редактор: Ивайло Николов
Епидемиолог: За грип е още рано, има респираторни и вирусни инфекции

Все още е рано да се твърди, че върлува грипът у нас. Това каза в студиото на "България сутрин" проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му сега много хора се оплакват от болки в гърлото, суха кашлица и отпадналост. Проф. Кантарджиев обясни, че това са прояви на характерните за есенния сезон респираторни и вирусни инфекции, които обаче в никакъв случай не са грип. За него е все още рано.

"В Националния център по заразни болести доказахме циркулация на парагрип-3. Сега се казва респировирус-3 - едно заболяване много по-леко от грипа, много по-лесно за прекарване, което не дава усложнения", обясни проф. Кантарджиев пред Bulgaria ON AIR.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести обясни още, че за да се предпазим от заболяване с грип, при който са възможни много усложнения, е най-добре да си направим ваксина през октомври. По думите на проф. Кантарджиев ваксинацията не означава, че няма да се разболеем, а че няма да настъпят усложнения.

"Ноември започва циркулацията на грипните вируси, зачестяват случаите декември и обикновено пикът е средата или края на януари", допълни той.

Проф. Кантарджиев добави още, че у нас е много малък процентът на ваксинациите, въпреки че за много хора това е задължително, за да си спестят усложнения.

Според него голям проблем в грипния период са затворените помещения и липсата на проветряване, а ако в детските градини децата прекарват повечето време навън, заразените ще са много по-малко.

Вижте видеото с целия разговор!