България сутрин

Всеки делник от 7:00
още

Как да се предпазим от летните вируси?

Началникът на инфекциозно отделение към Първа МБАЛ София със съвети

20.07.2018 | 08:05 Редактор: Лазарина Колчагова
Как да се предпазим от летните вируси?

"Тази година по нищо не е по-различна от другите, но все пак лаймската болест съществува у нас и има риск след ухапване от кърлежи", каза началникът на инфекциозно отделение към Първа МБАЛ София д-р Атанас Мангъров в студиото на Bulgaria ON AIR.

Медикът обясни, че диагнозата се поставя лабораторно и, че е характерно за лаймската болест безсимптомното протичане, но в малка част от случаите може да се получи кръгов обрив или много рядко - грипоподобни симптоми.

"Ако човек е ухапан от кърлеж, след месец трябва да се изследва. Лечението е продължително с висока доза антибиотик", каза още специалистът в "България сутрин".

Д-р Мангъров изтъкна, че морбили има постоянен характер заради масовия отказ от имунизации, но успокои, че страните около нас продължават да имат случаи, докато България остава като "остров на спокойствието" заради взетите мерки. 

"Летните зарази се причиняват от вируси, които живеят в лигавицата на червата и се разпространяват чрез фекално замърсяване. На морето, при събирането на много хора се създават условия за разпространението на заболяването. При салмонелата, за да се зарази човек трябва да изяде няколко милиона микроби, чрез животинско фекално замърсяване", каза д-р Атанас Мангъров. 

Специалистът изреди и най-честите симптоми: висока температура, повръщане, диария. 

"Трябва да внимаваме и когато си купуваме храна от външни обекти и да обръщаме внимание на човека, който я продава - да си мие ръцете, да избягваме храненето на места със съмнителна хигиена", посъветва още д-р Мангъров.

Гледайте видеото с целия разговор.