България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Газ, парно, ток... Животът поскъпва. А заплатите?

Управляващите предвиждат по-високи възнаграждения в бюджетния сектор

12.09.2018 | 08:36 Редактор: Василена Василева
Газ, парно, ток... Животът поскъпва. А заплатите?

По метода на доминото и верижната реакция задаващото се поскъпване на природния газ ще повлече нагоре и цените на топлата вода. Всичко това накара експерти от КНСБ да прогнозират, че животът на българите ще поскъпне осезаемо през есента и зимата. Може ли да се компенсират по-високите цени с увеличение на заплатите в бюджетния сектор, което предвиждат управляващите.

Изчисленията показват, че с между 5 и 7 лева ще поскъпне издръжката на живот на човек от домакинство, заради новите цени, които влязоха в сила от 1 юли. До края на годината се очаква месечната издръжка на лице от 4-членно домакинство да достигне 597 лева. 

"Поскъпването на природния газ е следствие от голямото поскъпване на петрола на световните пазари. В България формулата за цената, която се плаща на "Газпром" е в зависимост от цената на петрола. Големият въпрос е, че тази година имаше огромна промяна в позицията на енергийния доставчик спрямо пазара в Европейския съюз", коментира в студиото на "България сутрин" икономистът Георги Ганев.

Той допълни още, че до момента страната, по необясними за него причини, ни не е направила никакви стъпки да бъде преразгледан начина на договаряне на цената и свалянето ѝ надолу. 

"Полша и Словакия отдавна вече предприеха съответните стъпки. Въпреки поскъпването на петрола и природния газ там цените вероятно много по-малко ще се увеличат", подчерта Георги Ганев.

От КНСБ прогнозират увеличаване на енергийно бедните хора у нас и припомнят, че над милион и 200 хиляди пенсионери живеят с доход под линията на бедността, а 75% от семействата не разполагат с нужните средства за нормална издръжка, което означава, че всяко нарастване на цените ще се отрази върху потреблението им.

До края на тази година издръжката на живот ще поскъпне с около 2.3% спрямо началото, заради новите по-високи цени на газа,тока и парното, показва експертната прогноза на синдиката.

"След като отказахме да бъдем първи купувач на руския газ, а ще го прекупуваме от Турция, няма как цената му да не бъде и по-висока", каза пред Bulgaria ON AIR Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Друго изследване на европейската служба показва повишаване на цените на комуналните услуги със 130 процента през последните 17 години и доближаване към средните за Европейския съюз, на фона на доходите в България, които остават най-ниските от еврочленките.

От синдиката припомнят, че борбата с енергийната бедност включва единствено социална помощ, като за тази зима е предвидено увеличение до 374 лева за пет месеца, но това ниво все още е критично ниско и не води до намаляване на неравенството.

Вижте видеото с цялата дискусия!