Парното и токът поскъпват! Очаква се тежка зима

От "Булгаргаз" искат поредно увеличение за природния газ - този път с 14%

11.09.2018 | 19:57 Редактор: Иван Берберов
Парното и токът поскъпват! Очаква се тежка зима

По-тежка зима се очертава за повечето българи. Заради исканото от "Булгаргаз" ново увеличение от 1 октомври, парното и токът ще поскъпнат.

От 5 до 7 лева месечно ще поскъпне издръжката на живот на човек от домакинство заради новите цени на газа и парното, предупреждават от КНСБ. 

Синдикатите очакват разходът за парно за целия отоплителен сезон да нарасне с близо 60 лева. Средната стойност на месечната фактура за електричество да бъде с 93 стотинки по-висока в сравнение с 2017 година. 

Междувременно все повече са българските граждани, които нямат възможност да поддържат домовете си достатъчно топли през зимата. 

По данни на "Евростат" нарастването на цените все по-бързо доближава страната ни до средното ценово равнище в Европейския съюз, въпреки че доходите в България остават най-ниски в Съюза. 

Цената на природния газ е свързана с котировките на петрола и долара. Затова поскъпването е неизбежно и от "Булгаргаз" искат поредно увеличение на цената за тази година – този път с 14 %. 

За спряване със ситуацията синдикатите предлагат по-високи обезщетения за енергийно бедните.

Освен на сметките за ток и парно, по-скъпият природен газ ще се отрази и на производството на стоки от първа необходимост като хляба. 

Наред с по-скъпите комунални услуги и храни, през това лято необичайно високи бяха цените и на плодовете и зеленчуците заради дъждовете и градушките. 

От 1 октомври поскъпват и бездимните цигари с малко над 1 лев на кутия, предаде Стоян Тричков.