Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Енергиен експерт очаква поскъпване на газа с 15% и на парното с 5-6%

Този път няма накъде, държавата не може да се намеси, каза проф. Атанас Тасев

23.08.2018 | 20:00 Редактор: Тодор Петров
Енергиен експерт очаква поскъпване на газа с 15% и на парното с 5-6%

Има риск за увеличение на природния газ и парното от 1 октомври. Това предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов. Пред Bulgaria ON AIR енергийният експерт проф. Атанас Тасев предположи, че газът ще поскъпне с около 15%, а цената на парното ще скочи с не повече от 5-6%.

"Понеже имаме един единствен доставчик на газ - "Булгаргаз", на всеки 3 месеца цените се определят по формула. Идва следващият ценови период. Този път няма накъде. Няма акумулатор, който да не позволи цената на газа да не скача", обясни проф. Тасев. 

Той подчерта, че в случая държавата не може да се намеси, защото ще наруши няколко закона и ще бъде осъдена от Европейската комисия. По думите му поскъпването е очевидна необходимост, която ще преживеем и не трябва да се спекулира със страховете на хората.

В предаването "Денят ON AIR" проф. Атанас Тасев отбеляза, че газовият хъб "Балкан" е план Б на държавата и вече сме си научили урока, тръгвайки от Европейската комисия. 

"Проектът е включен в списъка с проекти, които представляват общ интерес на страните членки в ЕС", каза той и добави, че това може да превърне газовия хъб от химера в реалност.

Енергийният експерт посочи още, че след като "Инерком" обжалва забраната на КЗК да закупи ЧЕЗ, отново сме пред риск срещу държавата да бъде заведено поредно арбитражно дело. Проф. Тасев предупреди, че досега не сме спечелили нито едно арбитражно дело. Според него най-добрият сценарий е сделката да приключи и ако не се спазват изискванията на лиценза, то той ще бъде отнет.

Вижте видеото с целия разговор.