Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Цената на газа не трябва да се формира през нефтения индекс, изтъкна експерт

България има възможността да предоговори условията за синьо гориво от Русия, припомни Васил Начев

11.09.2018 | 20:36 Редактор: Иван Берберов
Цената на газа не трябва да се формира през нефтения индекс, изтъкна експерт

Очертава се по-тежка зима за повечето българи, поради исканото от "Булгаргаз" ново увеличение от 1 октомври, парното и токът да поскъпнат с 14%.

"Искането на "Булгаргаз" е регулярно. Цената се формира на база на цената на нефта. Поскъпването няма нищо общо с предоговарянето на условията с Русия. Дойде моментът, в който България трябва да се опита да предоговори цената на природния газ, който получава от Русия. Силно се надявам да успеем. Но потенциалът, с който "Булгаргаз" разполага, няма да бъде достатъчен. Тази информация не е от вчера. Трябва да са се подготвили подобаващо", категоричен бе енергийният експерт Васко Начев. 

Гостът отбеляза в "Денят ON AIR", че следващата такава възможност за предоговаряне е чак през 2020 година. Ако преговорите се провалят, то ние ще изгубим още няколко милиарда лева, уточни още Начев.

"Въпросът не е да поискаме по-евтина цена на газа от "Газпром". Трябва да бъдат поставени въпросите за начина на формиране на цената. Трябва да бъде прекратена практиката цената на газа да бъде пресмятана през нефтения индекс. Убеден съм, че "Булгаргаз" няма да направи това. Тази промяна ще разтърси начина, по който те работят", обясни експертът пред Bulgaria ON AIR. 

За финал на разговора Васил Начев отбеляза, че мениджмънтът на "Булгаргаз" не е достатъчно ефективен. Също така припомни, че от 1 януари се очаква още едно поскъпване на природния газ.