България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Гражданската отговорност" ще поскъпне, но не шоково, смятат експерти

Илия Тодоров и Богомил Николов коментираха последствията от фалита на "Олимпик"

24.08.2018 | 08:30 Редактор: Тодор Петров

Ще поскъпне ли шоково задължителната застраховка "Гражданска отговорност" и как да изберем застраховател без да се "опарим"? Тези въпроси стоят на дневен ред след фалита на кипърската компания "Олимпик", който остави над 270 хил. автомобила у нас без "Гражданска отговорност".

Илия Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи е имал нещастието да сключи застраховка в "Олимпик" седмица преди да се разчуе за проблемите на компанията в Кипър. 

Той вече е сключил нова застраховка и призова всички водачи да последват примера му по най-бързия начин. Според него "Гражданската отговорност" може да спаси бъдещето ни, защото при сериозен инцидент може да бъдем осъдени да плащаме огромни суми цял живот, загробвайки и наследниците ни.

Пред Bulgaria ON AIR Илия Тодоров посочи, че задължителната застраховка със сигурност ще поскъпне, но това ще стане плавно, за да може пазарът да реагира. По думите му причините за това са закъснялото влизане у нас на системата "бонус-малус", както и дъмпинговото сваляне на цените между компаниите.

Богомил Николов от Асоциация ''Активни потребители'' не вярва "Гражданската отговорност" да поскъпне шоково и очаква регулаторните органи да си свършат работата.

"Държавата носи изключителна отговорност в този случай, защото е направила тази застраховка задължителна. Всеки гражданин има право да очаква ангажимент от държавните институции на всички нива", коментира фалита на "Олимпик" Николов.

В "България сутрин" той подчерта, че по-голямата част от застраховките се закупуват от различни посредници, а на европейско ниво се води кампания за регулация, която да осветли или забрани комисионните. Идеята е финансовите консултанти да дават по-добър съвет и да бъдат неутрални, а не да зависят от парите, които ще вземат от нас.

Вижте видеото с цялата дискусия.