България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Шокиращо насилие сред ученици: Какви са причините, довели до младежката агресия?

Психологът Христо Монов и бившият гл. секретар на МВР проф. Николай Радулов коментираха пред Bulgaria ON AIR

27.07.2018 | 08:39 Редактор: Лазарина Колчагова
Шокиращо насилие сред ученици: Какви са причините, довели до младежката агресия?

16-годишен тийнейджър беше намушкан с нож от 15-годишно момче. Тежкият инцидент станал заради публикация в интернет. 

Състоянието на прободения младеж е много тежко заради прободните рани в областта на врата, корема и ръцете. По-късно се разпространява видео в интернет, в което 15-годишният нападател разказва за случилото се, потвърждавайки действията си. 

За причините, довели до шокиращата агресия сред учениците, в студиото на Bulgaria ON AIR говориха психологът Христо Монов и  бившият главен секретар на МВР проф. Николай Радулов.

"Разрушаването на системата за сигурност показва, че се разрушава и ценностната система на хората в такава несигурна среда. Това показва, че оттук нататък ще живеем в общество, в което начинът на разрешаване на конфликтите ще е ръгане с нож", песимистичен бе психологът Христо Монов.

Проф. Николай Радулов обобщи свое наблюдение, че още в училищата носенето на нож "повдига авторитета на учениците". 

"Такива оръжия се продават свободно в магазините за оръжия и са общодостъпни. Вероятно е учителите да виждат, но учениците не се и крият, а учителите вече не смеят да направят забележка. Границата между доброто и злото е размита при младите, те дори биха влезли във физическо стълкновение с учителя", каза още Николай Радулов в "България сутрин".

Според Христо Монов е нямало да се стигне до там, ако предварително е било работено с нападателя. 

"Тази проява не е просто "късосъединителна" реакция. Явно дълго време е живял в обстановка, в която е бил жертва на това, че е дете от смесен брак", заяви той.

Специалистът акцентира на липсата на обществени структури, с които да се "хващат" такива деца и добави, че ако отсега се етикетира като престъпник, ще бъде лишен от възможността да се поправи.

"Голяма част от родителите избягват да пускат децата си да играят на улицата, тя е опасно място. За съжаление децата не четат. Играят на компютърни игри, гледат YouTube, а повечето филми са свързани с агресия. Повечето игри също са от военен тип и те претръпват - считат, че да нанесеш щета на някого е нормално", каза Николай Радулов и добави, че е нужен нов подход и структури, както и промени на системата за ранно разкриване на престъпленията.

Гледайте видео.