България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Димитър Пешев - човекът, който се изправи срещу Хитлер и го спря

Политикът спасил 48 000 български евреи от сигурна смърт

22.06.2018 | 09:56 Редактор: Велислав Филипов
Димитър Пешев - човекът, който се изправи срещу Хитлер и го спря

"Човекът, който спря Хитлер“ - книгата, която представя драматичната история на Димитър Пешев, спасил 48 000 български евреи от сигурна смърт, беше представена пред публика.

Авторът ѝ - Габриеле Нисим, нарича историята на Димитър Пешев като "модерна приказка“, защото подобно нещо не е случвало никъде в света. Пешев се изправя срещу нацизма и побеждава. 

"На 8 март 1943 година е подготвено депортирането на евреите от страна на правителството на Филов и със съгласието на Цар Борис III. Депортирането трябвало да бъде извършено тайно", сподели авторът на книгата. 

Точно един ден преди депортацията Пешев е предупреден от свои приятели от Кюстендил. Той събира няколко депутати и влизат в кабинета на тогавашният министър на вътрешните работи Петър Габровски, който дава зелена светлина за депортацията. 

Хората са били събрани в тютюневи складове, за да бъдат депортирани. Тогава Пешев казва на Габровски, че ако не прекрати тази депортация, ще предизвика голям скандал в парламента. Така Пешев принуждава цар Борис III и правителството да отменят заповедта, с която влакът с 48 000 български евреи трябва да отпътува за Аушвиц. 

За своите действия обаче Пешев плаща висока цена. Министър-председателят го обвинява в предателство. Предлага на парламента да го изключи и да му отнеме длъжността на заместник-председател на Народното събрание. 

През 1945 година Народният съд го осъжда на смърт, която бива отменена в последния момент. В последствие го осъждат на 15 години затвор за антисемитизъм.

Вижте повече за историята на Димитър Пешев във видеото.