Българско военно чудо: Дравската отбранителна операция

ЗАД "Армеец" и сдружение "Българска история" представят десетия филм от документалната поредица

29.12.2017 | 14:23 Редактор: Силвия Грозева
Българско военно чудо: Дравската отбранителна операция

В началото на септември 1944 г. България се оказва в куриозната ситуация - да е в състояние на война с почти целия свят. След преврата на 9-ти септември, новите управляващи смятат да облекчат положението на страната, като сключат примирие с Антихитлеристката коалиция, което става факт на 28 октомври. Надеждите им са, че България ще получи статут на завоюваща, което ще подсигури по-леки условия при сключването на бъдещия мирен договор. 

Действително под прякото съветско командване български войски се сражават срещу германци на югославска и унгарска територия. В началото на 1945 г. II и III украински фронт приближават Будапеща. До началото на март фронтът се установява по река Дунав, река Драва и брега на езерото Балатон. 

За да защити подстъпите към Берлин и Виена, германското командване решава да приеме контранастъпление. На пътя на планираната атака попада и Първа българска армия с 6 пехотни дивизии с близо 130 хил. души. Тя подсигурява крайния южен фланг и тила на III украински фронт.

Първа българска армия заема фронт от около 140 км, а предната отбранителна линия е по поречието на река Драва до вливането ѝ в Дунав. Задачата на българските войски е твърде отговорна, а те не разполагат с достатъчно модерно оръжие и имат само 25 танка. Армията е отдалечена на над 1000 км от родината. Силите не са достатъчни.

До 5 март 1945 г. германците не проявяват особена активност на фронта срещу българите, но съветското разузнаване има информация, че немците подготвят удар. Задачата, която ген. Толбухин поставя на българската армия, е да не допусне пробив в отбраната на река Драва. Изгражда се здрава защитна линия, а българите са в готовност. 

През нощта на 5 срещу 6 март германците настъпват в три направления. Възползвайки се от мъглата и мрака, те успяват да направят предмостие и да прехвърлят части на другия бряг на Драва. Упоритата съпротива  на българските войници не успява да спре атаката на доста по-многобройния противник. Още сутринта на 6 март започва българска контраатака. Тя не позволява на германците да разширят предмостието.

В следващите дни немците преминават в отбранителни позиции, а на българите е изпратен 133 съветски корпус. Така на 18 март, след 14-дневни сражения, германците отстъпват отвъд бреговете на река Драва.

Вижте повече за Дравската отбранителна операция във видеото.