Дойранската епопея и безстрашните войници на полковник Владимир Вазов

ЗАД "Армеец" и сдружение "Българска история" представят осмия филм от документалната поредица "Българско военно чудо"

15.12.2017 | 12:45 Редактор: Тодор Петров

Дойранската епопея е във фокуса на осмия филм от документалната поредица "Българско военно чудо". Късометражните ленти от поредицата пресъздават 10-те най-големи военни постижения на армията ни след Освобождението и са част от образователната инициатива на сдружение "Българска история" и ЗАД "Армеец". 

Тя цели да представи родната история по вълнуващ начин, като едновременно с това да провокира интереса на учениците към учебния предмет. Филмите от поредицата се излъчват пред десетки учители и учиници по време на открити уроци, които авторите на проекта провеждат. Обиколката с лентите из училища в страната ще продължи през цялата учебната година. 

За да може все повече учители да обогатяват и разнообразяват часовете си по история, ЗАД "Армеец" предоставя безвъзмездно филмите от "Българско военно чудо" за образователни цели.

През 1914 г. Първата световна война завладява Европа. След една година България изоставя неутралитета си и се включва в конфликта на страната на Централните сили – Германия, Австро-Унгария и Османската империя срещу Съглашението – Англия, Франция, Русия, Италия. За София това е начинът да се постигне жадуваното национално обединение, останало мираж след двете Балкански войни.

През есента на 1915 г. Първа българска армия навлиза в Сърбия, а Втора българска армия освобождава Македония. Българите прогонват към Солун англо-френските войски, пристигнали в помощ на сърбите, но на сръбско-гръцката граница тяхното настъпление е спряно от германското командване. След като не са изтласкани в морето, съглашенците установят фронтова линия при Дойран, като част от възникналия Солунски фронт.

С това се поставя началото на една славна епопея. Тази важна стратегическа позиция затваря затваря пътищата към сърцето на Македония. 

Основната заслуга за отстояването на Дойран има полковник Владимир Вазов. Само няколко дни след като поема командването на 9-а Плевенска дивизия, защитаваща този участък от фронта, през април 1917 г. е втората неуспешна атака, проведена от английски войски. 

Именно тук е тежко ранен в главата Гео Милев, който губи окото си. През май англичаните отново нападат, но резултатът е същият. Поражението на съглашенците е толкова тежко, че те правят трети опит едва след година и половина. 

Вижте всичко за славната битка във видеото!