Българско военно чудо: Добричката епопея!

Румъния изпитва на гърба си какво значи истинска война с българите

08.12.2017 | 12:29 Редактор: Тодор Петров
Българско военно чудо: Добричката епопея!

Добричката епопея е седмото военно постижение на армията ни след Освобождението на България, за което документалната поредица "Българско военно чудо" разказва. Поредицата се състои от 10 късометражни филма и е част от образователната инициатива на сдружение "Българска история" и ЗАД "Армеец", която цели да покаже миналото на страната ни по вълнуващ начин. 

Филмите от "Българско военно чудо" се прожектират и пред ученици и учители в десетки градове в страната по време на открити уроци, които авторите на проекта провеждат. Обиколката с видеата от поредицата ще продължи през цялата учебна година. 

Лентите от късометражната поредица се предоставят безвъзмездно за образователни цели, за да може повече учители да обогатят учебните си часове с документалните филми.

През август 1916 г. Румъния влиза в Първата световна война като избира страната на Съглашението. Това прави неминуем конфликта между нея и България, която воюва към другата коалиция. 

Войната между двете съседни страни става факт на 1 септември 1916 г. и е посрещната с радост от българите. За това си има обяснение, предадено най-добре от ген. Тодор Кантарджиев: 

С коварната си намеса в "Съюзническата война", с оскверняването на свещените ни бащини огнища, особено с безчовечното отрязване на къс от живата българска снага – златна Добруджа, Румъния си навлече гнева на българския народ. Рано или късно този гняв трябваше да избухне.

Румънците на собствения си гръб разбират какво значи истинска война с българите. Свикнали с военната разходка през 1913 г., когато не срещат съпротива, сега те се сблъскват с разгневен противник, жадуващ отмъщение.

Вижте всичко за битката във видеото!


2
0 rate up comment rate down comment 0
Любен Петков
преди 6 години
Резултатът е, че Румъния печели войната и много територия, а България я губи. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Kalina Hristova
преди 6 години
Приветствам популяризирането и осветляването на "белите петна", останали в изучаваната от нас българска история от учебниците, която целенасочено "пропускаше" истински славни за България исторически моменти и дати. Кой историк или учебник досега си е позволявал да освети датата 03.03. 1918 г.? А нейната славна годишнина наближава...ще я забележим ли поне след 100 години? Сигнализирай за неуместен коментар