Българско военно чудо: Битката при Кресна

Представяме петия късометражен филм от поредицата, част от инициативата на сдружение "Българска история" и ЗАД "Армеец"

24.11.2017 | 13:44 Редактор: Силвия Грозева
Българско военно чудо: Битката при Кресна

Битката при Кресна е петото военно постижение на армията ни, което документалната поредица "Българско военно чудо" представя. Документалната поредица е част от образователната инициатива на сдружение "Българска история" и ЗАД "Армеец", която цели да покаже по вълнуващ начин миналото на страната ни и да превърне историята в интересен учебен предмет. 
 
Филмите от "Българско военно чудо" се прожектират и пред ученици и учители в десетки градове в страната по време на открити уроци, които авторите на проекта изнасят. Видеата се предоставят и безвъзмездно за образователни цели, за да може повече учители да обогатят учебните си часове с документалните филми.
 
През май 1913 г. България и нейните съюзници завършват с победа Балканската война срещу Османската империя. Но докато българските армии се сражават в Източна Тракия, сърби и гърци заемат по-голямата част Македония и нямат никакво намерение да я опразнят. Те дори сключват военен договор помежду си, с който си гарантират териториално разширение в Македония във вреда на българите. Напрежението расте, а вероятността за дипломатически изход от ситуацията намалява. 
 
Правителството в България е притиснато от общественото мнение, което настоява да се даде урок на вероломните „съюзници”. По думите на началник-щаба на българската армия ген. Иван Фичев: "Нам се зави свят от височината, на която се бяхме покачили и изведнъж почнахме да се усещаме не като другите, но по-големи от тях. Ние бяхме пияни от гордост: на българските войници и на науката на нашите генерали се приписваха свръхчовешки качества."
 
На 16 юни цар Фердинанд и помощник-главнокомандващият ген. Михаил Савов започват нещо, което трябва да бъде просто една демонстрация на сила и с военни средства да бъде подпомогната дипломацията. Затова от общо пет армии заповед за настъпление получават само Втора и Четвърта. Замисълът е, че това не е агресия – не се нападат Сърбия и Гърция, а те се изгонват от българска Македония. Планът обаче се обърква. Разберете цялата история от видеото!