Българско военно чудо: Героични срaжения за "Родопската Шипка"

Късометражният филм разказва за героичните сражения на полковник Серафимов срещу Явер паша

10.11.2017 | 15:06 Редактор: Тодор Петров
Българско военно чудо: Героични срaжения за

Третият епизод от документалната поредица "Българско военно чудо" пресъздава бойния подвиг на средногорци от 1912 г., застинал в българската история като "Родопската Шипка". 

Късометражният филм разказва за героичните сражения на полковник Серафимов и 21-и Средногорски полк срещу турския Родопски отряд начело с Явер паша по време на Балканската война.

Още по време на първата битка на 7 октомври, войската на полковник Серафимов успява да освободи Девин и да отстрани опасността турските армии да прекъснат съобщенията по долината на река Марица. Всяка следваща мисия на 21-и Средногорски полк е все по-трудна, но полковник Серафимов не се отказва и прекъсва връзката между турските войски в Тракия и Македония. 

Средногорската армия е тържествено посрещната от жителите на Пашмакли, Райково и Устово (днешен Смолян). На свой ред Явер паша организира настъпление през Рудозем, застрашавайки тила на българите, които обсаждат Одрин. В тежки битки на 19 и 20 октомври първа и втора дружина на 21-и полк обединяват сили и смазват трикратно по-многобройния турски противник. 

На 21 октомври, след двукратен отказ за оттегляне на полка от страна на Серафимов, съдбоносният бой започва...

Третият късометражен филм от документалната поредица "Българско военно чудо" е част от образователната инициатива на сдружение "Българска история" и ЗАД "Армеец". Тя има за цел да разкаже по интригуващ начин за ключовите битки на Българската армия, въвличайки учениците в славните моменти на нашата история по един съвременен начин.