Превземането на Одрин - върхът във военната ни история

Представяме ви четвъртия филм от поредицата "Българско военно чудо"

17.11.2017 | 13:05 Редактор: Тодор Петров

Четвъртият филм от документалната поредица "Българско военно чудо" хвърля светлина върху сражението, което мнозина описват като връх във военната история на България – превземането на Одрин.  

Когато на 5 октомври 1912 г. започва Балканската война, Втора българска армия под командването на генерал Никола Иванов има задачата да блокира Одрин. Това е най-важният комуникационен възел в Източна Тракия, който контролира единствената жп линия от и за България.

Атаката през октомври обаче е неуспешна и затова се преминава към обсада на града. Но крепостта има 45 км отбранителнта линия и още от 1911 г. под ръководството на германски офицери започва усиленото ѝ модернизиране. 

Гарнизонът е около 75 хил. души с 600 оръдия от различни калибри. Запасите трябва да стигнат за 6 месеца. Командващият одринския гарнизон Шукри паша твърдо вярва, че Одрин е непревземаема крепост. 

Документалната поредица е част от образователната инициатива на сдружение "Българска история" и ЗАД "Армеец", която цели да покаже по вълнуващ начин миналото на страната ни и да превърне историята в интересен учебен предмет.

Вижте развитието на битката във видеото!