България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кравата Пенка в битка за живота си с европейската бюрокрация и закони

Мария Пиргова и Явор Гечев се надяват все пак да бъде направен компромис и животното да не бъде умъртвено

05.06.2018 | 10:05 Редактор: Велислав Филипов
Кравата Пенка в битка за живота си с европейската бюрокрация и закони

Кръвна проба ще установи дали кравата от село Копиловци е здрава или не. Преди дни тя избяга от стопанина си и премина на сръбска територия. Ако се окаже, че животното се е заразило с болест, ще бъде евтанизирано.

Скандалният случай стигна и до Европейския парламент, а британски медии стартираха подписка за спасяването на бременното животно, в която вече са се подписали близо 15 хил. души.

"Кравата Пенка е една метафора на много от проблемите, които касаят битието на хората в ЕС и България. Говорим за една война с бюрокрацията. Животното няма как да знае къде са границите на държавата. Хората от двете страни на границата си помагат, но после се удрят в стената на бюрокрацията", категоричен е Явор Гечев от фондация "Четири лапи" в студиото на "България сутрин".

Според него практиката на служителите на БАБХ, които в по-голямата си част са завършили ветеринарна медицина, е да "трепят" животните.

"В законодателството за граничния контрол не е предвиден един елементарен случай, в който животно може да излезе извън границите на ЕС. Това не е единичен случай. Както животни на паша могат да преминат отвъд границата, постоянно ловджийски кучета се губят в пограничните райони", отбеляза още Гечев.

По думите на политолога Мария Пиргова проблемът идва от бюрократичното и административно отношение на държавните служители към всеки един проблем в държавата. 

"Нормално е в една общност да има правила и те да се спазват. В случая става дума за бюрокрация. Въпросът става политически. Скоро кравите у нас ще станат защитен вид, ако следваме политиката на земеделския министър", твърди Пиргова пред Bulgaria ON AIR.

Тя е на мнение, че най-вероятно европейската администрация ще направи компромис и бременната крава Пенка няма да бъде умъртвена.