Ще умъртвят ли кравата-беглец Пенка? БАБХ решава…

Добитъкът ще бъде евтаназиран само ако се докаже, че е пренесъл болест от Сърбия

04.06.2018 | 15:57 Редактор: Иван Берберов
Ще умъртвят ли кравата-беглец Пенка? БАБХ решава…

Днес ще стане ясна съдбата на кравата Пенка, която се отклони от стадото си и навлезе на сръбска територия. Ако взетата днес кръвна проба покаже, че животното е болно, то ще бъде евтаназирано. 

Според европейското законодателство, за да се върне обратно, кравата трябва да има документ за преглед от сръбски ветеринар. 

Скандалният случай стигна и до Европейския парламент, а британски медии стартираха подписка за спасяването на бременното животно.

Според земеделския министър България ще търси изключение от европейските правила, за да спаси животното от умъртвяване.

Рано тази сутрин от БАБХ взеха кръвна проба от животното. Тя ще установи дали е здраво или не. Според собственика Иван Харалампиев животното е с ушна марка и е преминало задължителните ваксини. 

Той се страхува, че пробите могат да бъдат подменени, тъй като са взети без негово присъствие. От БАБХ са категорични - кръвните проби не могат да бъдат подменени и са действали съгласно Европейското законодателство, което изисква кравата да бъде изследвана. 

Ако, се окаже, че е преносител на зарази ще бъде евтаназирана. Резултатите от кръвните проби на кравата-беглец от Копиловци ще станат ясни до четири дни, предаде Снежана Любенова.