България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доходите на българина растат, но сме далеч от средноевропейските

Според Владимир Каролев в последните 4 години се забелязва сериозно увеличение на заплатите

26.03.2018 | 08:34 Редактор: Велислав Филипов
Доходите на българина растат, но сме далеч от средноевропейските

България отново попадна на дъното на европейска класация. Според последни данни на Евростат българската минимална заплата е най-ниската в целия Европейски съюз, а почасовото заплащане у нас е над 4 пъти по-малко от страните в общността. Каква е картината ако съпоставим данните за възнаграждения с цените на основните продукти?

Според икономиста от КНСБ Любен Томев не чуваме нищо ново от Евростат, а именно, че България от край време си е била на дъното на подобни класации.

"Може да сме последни, но тенденцията не е такава, каквато изглежда. Наблюдаваме подобрение на покупателната способност на българина в последно време. Средната работна заплата е доста рискова и не може да се направи точна финансова картина на доходите на българина", твърди Томев в "България сутрин".

Той е на мнение, че в последно време частният сектор плаща повече, защото иначе няма кой да работи и цялата квалифицирана работна ръка се изнася към европейските пазари.

По думите на икономиста Владимир Каролев тенденцията е България след 2000 година да настига средноевропейските доходи.

"Ускоряването на ръста в заплатите е сериозно в последните 4 години. Ясно е, че скоро няма да стигнем европейските доходи, но въпросът е дали вървим в правилната посока. Според мен се движим добре", отбеляза икономистът пред Bulgaria ON AIR.

Каролев е категоричен, че минималната работна заплата е крайно ниска за столицата, но в същото време тези пари за хората от някое село са предостатъчни.

"Има 6 държави, в които няма МРЗ. Една от тях е Швейцария. Не е водещ фактор стойността ѝ за състоянието на финансовия ни пазар. По-добре е да се направи диференцирана заплата, защото доста често на хората се плаща на ръка. Реално качване на доходите има, но са нужни по-добри технологии и по-добро образование", завърши Владимир Каролев.


2
0 rate up comment rate down comment 0
Борислав
преди 6 години
Извинение. Това е което трябваше да поскат журналистите а и обществото от Каролев. Не може овек с претенции за демократ и икономист да се изказва по този нагъл начин. Какво искате да кажете Каролев че хората на село са втора ръка хора и нямат право на достойни доходи и едвали не преяждат с МРЗ или че цената на тока, *** водата, на месото, на един хладилник,печка или каквото и дае е по ниска на село отколкото в града. С такива политици и експерти като вас не се учудвам че сме най бедната и корумпирана държава в Европа. Чудно ми е само докога този овчедушен народ ще търпи да се гаврите и да го скубете. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Виктор Стоянов
преди 6 години
Нека г-н Каролев сравни цените на хранителните стоки,на аутлетите в бг и Лондон,дори на един прах за пране,да не споменаваме и качеството...и тогава да прави подобни коментари! Сигнализирай за неуместен коментар