Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

България вече не е донор на работна ръка, а търси такава

Христина Христова и Лъчезар Богданов коментират състоянието на трудовия пазар у нас в контекста на демографската криза

16.03.2018 | 20:20 Редактор: Тодор Петров
България вече не е донор на работна ръка, а търси такава

2017 г. беше преломна за българския пазар на труда, който беше донор на работна ръка, а вече търси работна ръка. Нуждаем се от човешки ресурси, посочи бившият социален министър Христина Христова пред Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че през 2017 г. е имало повишение на средната работна заплата с 11% на годишна база, но добави, че нараства много относителният дял на възрастните хора у нас.

"Актюерските разчети сочат стабилност на пенсионната система до 2040 г. До 2037 г. възрастта за пенсиониране трябва да стане 65 години. Работодателите и сега настояват за повишаване на възрастта за пенсиониране", обясни тя и отбеляза, че трябва да се има предвид здравеопазването и продължителността на живота в страната.

Според Христина Христова държавата изпълнява своите функции да подпомага пенсионната система. По думите ѝ обаче, трябва да се търсят нови начини младите хора да формират нова осигурителна култура и по-голяма лична отговорност за бъдещата пенсия.

Бившият социален министър призна за пробойни в системата - ранното пенсиониране и инвалидните пенсии.

Икономическият експерт Лъчезар Богданов пък посочи, че България е с втори най-висок ръст на разходите за труд, а 133 хил. са допълнилно заетите за година спрямо предходната. Той каза още, че безработицата е на почти рекордно ниски стойности, а делът на хората в трудоспособна възраст, които работят, е с рекордно високи стойности.

а последните 10 години делът на хората между 55 и 64 години, които работят, значително се е увеличил. Работодателите трябва да навикват с мисълта, че все повече ще работят с възрастни хора", коментира той в предаването "Денят ON AIR".

Богданов е на мнение, че ако икономиката ни се адаптира до по-дълго оставане на пазара на труда и по-късно пенсиониране, ще имаме по-малък натиск от демографската криза.

Начинът за справяне е по-високи частни спестявания. Има много къде да расте спестяването в страната, смята икономистът.