България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изпълнители на бунт: Държавата абдикира от защитата на авторските права

Политиците трябва да накарат артистите да се чувстват комфортно и добре, че творят в България, обяви Дидо от D2

07.02.2018 | 09:57 Редактор: Велислав Филипов
Изпълнители на бунт: Държавата абдикира от защитата на авторските права

Някой от най-известните и обичани лица в българската култура остро се възпротивиха срещу предлаганите промени в Закона за авторското право. С видеоклип, озаглавен "Аз имам право" и думите "пускате търговците в храма", творците призоваха политиците да не абдикират от културата и да защитят творчеството. Какви са опасенията на хората от бранша? 

Според изпълнителния директор на "Музикаутор" Иван Димитров досега държавата играеше ключова роля в утвърждаването на тарифите, по които функционират организациите за колективно управление на права, но сега тя иска да абдикира.

"У творците се поражда една несигурност, защото няма да има точно определени тарифи, по които да се сформират техните възнаграждения. В България се въвежда нещо ново, различно, което го няма никъде в Европа. Дава се възможност на ползвателите да отварят тарифите на дружествата по собствена инициатива", уточни още Димитров в "България сутрин".

По думите му има обща визия за промените в Закона за авторското право на организациите за колективно управление на права, които би трябвало да оправят този безпорядък

"Надяваме се държавата да направи свой анализ, да направи сравнение с европейските държави и да възприеме модерен модел на управление. Има липса на добър закон и адекватно онагледяване", обясни изпълнителният директор на "Музикаутор".

Мнението на вокалиста на D2 Деян Каменов - Дидо е, че държавата трябва да накара изпълнителите да се чувстват комфортно и добре, че творят в България.

"Изпълнителите не сме на трудови договори и не очакваме пенсия. Авторското право е единственото нещо, което носи до края на живота на един творец доходи от изкуството му", сподели пред Bulgaria ON AIR Дидо.