Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Има ли защита на авторските права у нас

Трудно се доказва нарушаването им в интернет, посочи в Денят ON AIR адв. Христова

19.09.2016 | 20:47
Има ли защита на авторските права у нас

"Има защита, има и закон, но по-важно е да се каже дали защитата е достатъчно ефективна", посочи в Денят ON AIR адв. Гинка Христова.

По думите й обаче, има т.нар. "мъртви текстове", които съществуват в закона, но на практика не се прилагат.

"В наказателния кодекс има предвиден текст, който квалифицира престъпления срещу авторски права, но много рядко може да се види да се приложат", сподели адв. Христова и обясни, че причината е, че това трудно се доказва.

Тя посочи, че не е лесно да се изясни нарушение на авторското право, особено когато се намеси и интернет нещата стават още по- трудни.

"В момента, в който се намеси дигиталната среда и интернет, нещата стават по-сложно доказуеми", каза адв. Христова в студиото на Bulgaria ON AIR.

Тя сподели и за бъдещия проект с Харвардския университет - "Курс за авторски права" и допълни, че има интерес не само сред юридическите среди, но и от много специалисти от други сфери. 

"В Америка наредбата за авторското право е съвсем различна от европейската. За да може един специалист да направи правилен анализ и да защити даден труд или свой клиент, трябва да има поглед върху двете наредби", смята адв. Христова.

Според нея разликата между двете е, че едната е насочена към бизнеса, а другата не е толкова бизнес ориентирана.

атова този курс вече се провежда в 16 държави, а вече и в България", посочи гостът.

Адв. Христова припомни, че преди година страната ни е била извън черния списък на авторските права, но отскоро пак е намерила мястото си там. 

"Факт е, че работим, но не е достатъчно", заключи тя.