България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Еколози излязоха пред МС в защита на Пирин планина

Новият план за управление се обсъжда тайно и се предвижда увеличаване на площта на концесията, загрижени бяха демонстрантите

06.12.2017 | 10:06 Редактор: Иван Берберов
Еколози излязоха пред МС в защита на Пирин планина

Еколози и природозащитни активисти излязоха на протест пред Министерския съвет. Гражданите се събраха в защита на Пирин планина и по-конкретно района около ски пистите в Банско. 

"Управляващите се опитват да вземат в тайна решения, които не ни харесват. В момента се пише новият план за управление на Пирин. Днес съвсем неадекватно се обсъжда разширяването на концесията на планината. Но преди това трябва да се напишат плановете за управление. Няма никакво обществено обсъждане!", обясни протестираща пред репортера на Bulgaria ON AIR Виктор Борисов. 

По думите на друга демонстрантка днес Министерският съвет ще приеме изменения в концесионния договор за ски зоната в Банско и ще увеличи площта на концесията стократно. 

"Това ще легализира всички нарушения, които вече са констатирани през годините – незаконни строежи и използване на по-голяма от отдадената площ. А концесионното възнаграждение ще се увеличи съвсем малко", категорична бе тя. 

И допълни, че по този начин ще се навлезе в обекта на Световното богатство, което е забранено както от международни правила, така и по заданието за новия план за управление на Пирин.