България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Наш журналист откри българска следа в убийството на Кенеди

Алексения Димитрова се натъква на букви от българска книга в разсекретените документи

21.11.2017 | 08:41 Редактор: Василена Василева
Наш журналист откри българска следа в убийството на Кенеди

След като бяха разсекретени огромен брой документи за убийството на американския президент Джон Кенеди, журналистът Алексения Димитрова откри българска следа.

"Още през 2009 г., когато започнах да се занимавам със случая, се натъкнах на букви от българска книга, иззета от дома на семейство Осуалд, като веществено доказателство малко след убийството на Кенеди", посочи Димитрова в студиото на "България сутрин". 

Журналистът сподели, че в началото си е мислила, че цялата книга е представлявала интерес, тъй като между нея е било писано нещо. Впоследствие се оказало, че били важни само три страници - 151, 152 и 153, откъдето всъщност са били изрязани българските букви.

Пред Bulgaria ON AIR тя посочи, че при разпита на вдовицата на Ли Харви Осуалд - Марина, тя е обяснила, че нейният съпруг ги е рязал, за да напише на кирилица името ѝ на входната им врата.

Вече изплуваха и редица скандали, свързани с известни или непопулярни лица около фамилията Кенеди. 

През октомври правителството на САЩ разреши публикуването на хиляди документи, свързани с убийството на държавния глава през 1963 г., но администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп остави стотици класифицирани архиви за допълнителен преглед от разузнавателните агенции преди окончателно да бъдат публикувани.

Белият дом даде срок на агенциите да проверят архивите до април 2018 г.