Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

В разсекретените документи за Кенеди няма нищо сензационно, смятат журналисти

Пред Bulgaria ON AIR Огнян Дъскарев посочи, че това обаче си остава най-голямата загатка на Студената война

07.11.2017 | 20:05 Редактор: Василена Василева
В разсекретените документи за Кенеди няма нищо сензационно, смятат журналисти

В разсекретените документи по делото за убийството на американския президент Джон Кенеди няма нищо сензационно. Това обаче е най-голямата загадка на Студената война, а Кенеди е най-значимата ѝ жертва, посочи в студиото на "Денят ON AIR" преводачът и журналист Огнян Дъскарев.

Преди няколко дни ще 676 документи бяха публикувани от Държавния архив на САЩ, след като на 27 октомври бяха оповестени първите 2 800 файла.

Сред новата порция документи има материали, изготвени от министерствата на обраната и правосъдието, Конгреса и самия Държавен архив, а най-много се тези от ЦРУ. 

Включена е и стенограма от прихванатия телефонен разговор между Лий Харви Осуълд с представители на съветското посолство в Мексико след покушението срещу държавния глава

"Несъмнено някои от типичните врагове на Тръмп вляво се опитаха да пласират доста съмнителната теза, американският държавен глава е опитал да постави фокуса върху това историческо разкритие на непоказваните досега файлове за убийството на Кенеди, за да отвлече вниманието от хаоса в собствената си администрация. Това разбира се няма как да е вярно, защото документите със сигурност са били насрочени за публикуване", категоричен бе журналистът Владислав Апостолов в студиото на Кузман Илиев.

Припомняме, че президентът Доналд Тръмп взе решение да разсекрети дълго пазените в тайна документи за "убийството на века", въпреки слуховете, че му се оказва натиска да не го прави. Публикуването им се случва точно 54 години след покушението срещу Кенеди на 27 октомври 1963 г. в Далас, щата Тексас. Именно сега официално изтече срокът за тяхното засекретяване.