България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Антоанета Христова: Протестът пред НС бе тест за общественото мнение

Началото на политическия сезон бе белязано и от първи за периода протест

12.09.2017 | 09:31 Редактор: Мария Аладжова
Антоанета Христова: Протестът пред НС бе тест за общественото мнение

Началото на политическия сезон бе белязано и от първи за периода протест. В понеделник пред парламента се събраха недоволни граждани, които настояха за избиране на служебно правителство, изразиха и несъгласието си с цените на тока и парното и настояха за по-високи пенсии.

"Локални протести непрекъснато има. Такива обществени реакции са нормални и естествени. Според мен ще има такива по различни поводи. Но аз очаквам много кротко и стабилно да си дочакаме председателството", коментира социологът Мира Радева в "България сутрин".

"Не виждам потенциал нито в общественото мнение, нито в самия политически контекст основание за очакване на някакви сериозни промени. Хората си дават ясна сметка, че в момента  в тази разбунена Европа, в този разбунен международен контекст, ние трябва да се държим кротко и стабилно, защото предстои председателството. Най-страшното е че на този фон проблемите си остават", добави тя.

Събеседник по темата в студиото на Bulgaria ON AIR бе и политическият психолог Антоанета Христова. Според нея събирането пред НС в понеделник не е било случайно, а своеобразно "пробване на средата" и на общественото мнение. 

Стои обаче въпросът кой е организаторът на протеста:  

"Почти няма някой, който, когато го накарат да излезе на улицата, да не си зададе въпроса кой го организира. Практиката в България през последните години показа, че трябва да се съмняваме, което не е добре. Това убива гражданската инициатива, защото съмнението те кара да се въздържиш, даже когато искаш да изразиш позиция", посочи Христова.

Чуйте пълния разговор във видеото.