България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нови мерки: Съд за родителите, които пречат на образованието на децата си

Предвидени са повече стимули, отколкото санкции, заяви зам.-министърът на образованието Деница Сачева пред Bulgaria ON AIR

04.09.2017 | 08:58 Редактор: Иван Берберов
Нови мерки: Съд за родителите, които пречат на образованието на децата си

Нови мерки на Министерството на образованието предвиждат съд за родители, ако целенасочено спират децата си да ходят на училище. Тези действия са в опит да се върнат около 206 000 деца в образователната система. 

"Тази политика не е насочена към репресии, а към това да дадем шанс на тези деца, които са извън образователната система, да не продължават да възпроизвеждат следващи необразовани и неграмотни поколения. Това са деца от много разнообразни социални категории. В мерките има предвидени и много стимули за родители и деца, а не само санкции", заяви зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

В студиото на "България сутрин" тя подчерта, че на първо място родителите ще бъдат убеждавани и стимулирани да пращат децата си в училище. А санкции имало и сега за родители, които не пращат децата си на училище – глобата е от 50 до 100 лева. 

"За първи път реално учителите ще бъдат рамо до рамо със социалния работник, с полицията и с общината. Тогава, когато работят в екип, всички ще се чувстват по-сигурни, че ще могат да извършат задълженията си", посочи още Сачева пред Bulgaria ON AIR.

Районите, в които има най-много неучещи деца, са тези на София, Варна, Бургас и Пловдив. 

"Ако децата искат да държат живота си в ръце, трябва да разберат, че имат нужда от образование", заключи зам.-министърът.