Глоби и спиране на помощите за семейства, които не пращат децата си на училище

Над 206 хил. малчугани са отпаднали от образователната система или никога не са били записвани в нея

01.09.2017 | 21:39 Редактор: Тодор Петров
Глоби и спиране на помощите за семейства, които не пращат децата си на училище

Глоби и спиране на социалните помощи грозят семействата, които не пращат децата си на училище. Това е една от мерките, с които просветното министерство ще бори отпадането на учениците от образователната система. 

Над 206 хил. деца и ученици са отпаднали от образователната система или никога не са били записвани в нея. Този брой е условен, тъй като към него се включват и децата, напуснали страната ни, за които информация липсва. 

Според изчисления на министерство на образованието 15 % от децата у нас са напуснали класните стаи преждевременно. За да върне тези подрастващи в системата, от 1 септември просветното ведомство започва работа с училищата в цялата страна. 

Сформирани са над 1000 екипа, които включват повече от 11 хил. специалисти, сред които учители, директори, социални работници и медиатори. Представителите на различните инситуции ще работят пряко със засегнатите деца и техните семейства. 

Където е нужно ще се помага с помощи, а където се налага - ще се прилагат санкции. Вижте повече за мерките на образователното ведомство в репортажа!