България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Плевнелиев: Цветан Василев не е жертва, нека САЩ се разрови в КТБ

Пред Bulgaria ON AIR държавният глава бе категоричен, че участвалите в "кражбата на века" трябва да понесат последиците си

08.08.2017 | 09:03 Редактор: Василена Василева
Плевнелиев: Цветан Василев не е жертва, нека САЩ се разрови в КТБ

Ако казусът с КТБ се разрови от Съединените щати, а дори и от други държави, това би било само в наш интерес. Няма как да приема за жертва бивш шеф на банка, през чието управление са източени милиарди. За пореден път българският народ беше обран пред очите на целия свят и всички, участвали в "кражбата на века", трябва да понесат своите последици. Това заяви в студиото на "България сутрин" държавният глава Росен Плевнелиев.

"Притесненията, че онези, които откраднаха парите могат да се окажат крайно печеливши, остават на дневен ред. В случай, че осъдят държавата, ще спечелят двойно. Банкова криза с подобни мащаби трябваше да бъде разрешена, за да не се стигне до много по-голяма драма в банковия сектор на България. Още в самото начало, когато започнахме да разглеждаме случая обаче, бяхме възпрепятствани, защото не получавахме адекватна информация от българските регулатори, в това число и БНБ", посочи Плевнелиев.

По повод настояването на над 20 екоорганизации президентът Румен Радев да наложи вето на промените в Закона за опазването на околната среда, Плевнелиев каза, че наследникът му на поста е крайно пасивен с действията си, тъй като нито позицията му се чува, нито се организират различни срещи с представители на обществените групи, за да може президентската институция да отвори вратите си за мненията на всички.

С гласуваните промени отпада касационният контрол върху решенията за приемане на оценка за въздействие върху околната среда за обекти от национално значение, обявени с решение на МС. 

А във връзка с подписания на 1 август Договор за добросъседство с Македония Росен Плевнелиев бе категоричен, че това е само един къс хартия, който трябва да бъде преобразен в резултат.

"Важно е България да бъде активната страна, да водим ден по ден приоритетите си и да помогнем за реализацията на югозападната ни съседка. Трябва да гледаме прагматично напред и двата народа да работят заедно", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото.