България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще се застъпи ли Тръмп за Цветан Василев?

Бившият шеф на фалиралата КТБ потърси закрила в САЩ по закона "Магнитски"

07.08.2017 | 09:09 Редактор: Василена Василева
Ще се застъпи ли Тръмп за Цветан Василев?

Тепърва предстои да разберем дали случаят с КТБ отговаря на закона "Магнитски" в САЩ, от който бившият шеф на фалиралата банка Цветан Василев потърси защита. Твърденията, че той е жертва на опитите си да разкрие корупцията в страната ни, са доста неубедителни за българското общество, обясни в студиото на "България сутрин" журналистът Силвия Великова.

"Въпросът е дали Цветан Василев има достатъчно силно лоби, за да сложи на бюрото на Доналд Тръмп своя казус. Много зависи от това какви действия ще предприеме губернаторът, който се е заел с казуса. Законът е създаден по времето на Обама и няма как да предвидим реакцията на Тръмп", допълни още тя.

По-рано стана ясно, че укриващият се в Сърбия бивш шеф на фалиралата КТБ се опитва да се възползва от глобалния закон, приет от Конгреса и позволяващ на американското правителство да защитава хора по цял свят, станали жертва на репресии и нарушения на правата им заради това, че са ракрили корупционни практики по върховете на властта. 

Цветан Василев, който е обвинен в пране на пари и присвояване в особено големи размери във връзка с фалита на КТБ, е наел американска юридическа фирма, която да докаже, че е бил обвинен несправедливо.

Ако бъде допуснат, случаят на бившия банкер ще се превърне в първото дело по закона, приет от Конгреса през 2012 година.

"Решението дали Съединените щати ще се заемат с този казус ще бъде на чисто политическо ниво. Лично аз бих се отнесъл доста скептично към твърденията, че Цветан Василев е жертва. Всеки, който е преследван и обвиняван от прокуратурата, се превръща в неин критик", коментира изпълнителният директор на Института за дясна политика Георги Харизанов. 

Пред Bulgaria ON AIR той посочи също, че е изключително интересен резкият завой в позициите на бившия банкер. Повод за това са публикации на блогъра Мирослав Иванов, който се считал за изключително близък с Василев и разказвал колко много шефът на КТБ рискувал, за да унищожи ГЕРБ, Борисов и противниците си, но просто се съюзил с неподходящите хора, които го изиграли.

Вижте повече във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 1
vladobo
преди 6 години
Въй, тоя Харизанов срама няма, честно!За слепия е видно вече, че Василев е жертва на КОЙ, в който включвам двете прасета и главния свинар на държавата, както и всички малки прасенца около тях. Че самият Василев е престъпник, това също е ясно, предвид необезпечените кредити, които е раздавал, а и редица други нарушения на законодателството.Колкото до опита му да пробва защита, напълно основателен е, защото не че е погнат от про-***-куратурата, а липсата на действия от нейна страна по дадените от него сигнали. Сигнали, които всички други видяха, но главното прасе на въпросната ***, сметна, че нямало да ги вземе предвид, щото идвали от лош източник.Лошото в американския закон е, че е прекалено политически обусловен, доколкото прочетох накратко начина му на изява. Има два възможни варианта. Първи, лош за Василев, американските политици начело с Дони, да приемат, че е неуместно да прилагат този закон за съюзническа държава от свободния свят, щото видите ли, в тоя свят, такива неща не стават.Втория вариант, добър за Васлиев е, републиканците и най-паче Дони, търсейки някаква вътрешнополитическа изгода, да използват за да изобличат лошите момчета и да покажат на американците, че живеят в правова държава, за разлика от някакви *** в България. Предвид политическия пат в който е Дони, много съм склонен да повярвам, че втория вариант е възможен.Може и прекалено много да се надявам, да приложат закона в тоя случай, но какво друго ни остава, когато справедливостта у нас, е почти нулева. Сигнализирай за неуместен коментар